Is een advocaat een academicus of een practicus?

Moet de rechtenstudie niet van academische tot HBO-studie gemaakt worden? Die vraag werd ook voorgelegd aan de oud-decaan van de rechtenfaculteit van de Universiteit te Leiden, thans Rector Magnificus van die universiteit, prof. mr. Carel Stolker.Wij denken met u mee Hij stelt in een interview met het Nederlands Juristenblad, met zoveel woorden dat de rechtenstudenten “moeten leren dat ze hun oordeel kunnen uitstellen. Dat ze leren dat ze niet onmiddellijk naar de oplossing moeten springen. Dat ze eerst nadenken en langdurig nadenken… Hebben leren ‘tegendenken’.” Hij vervolgt dan met: “Iemand heeft ooit gezegd dat het verschil tussen een HBO en de universiteit is dat ze bij de HBO oplossingen voor problemen leren vinden en dat ze bij de universiteit problemen bij de oplossingen leren zoeken.” Dat laatste lijkt weinig praktisch. Mijn klanten hebben liever dat ik op beroepsmatige ambachtelijke wijze het juiste wetsartikel of de relevante uitspraken bij hun problemen vind. Op een wetenschappelijke verhandeling van enerzijds dit anderzijds dat zitten ze niet te wachten. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger dan de theorie. Stolker komt dan met een mooi voorbeeld. “Een bemand zweefvliegtuigje dat met een geringde postduif in botsing komt. Dat zweefvliegtuigje stort neer en de piloot overlijdt ten gevolge van de crash, en de duif ook. De eigenaar van de duif spreekt de piloot aan en de weduwe van de piloot de eigenaar van de duif. Zo’n verhaal… En dan kun je wel zeggen: nou, dan google ik wel even ‘duif’, ‘piloot’, ‘hoge raad’ en dan kijk ik wat erover staat. Maar godzijdank, daarover vind je niets.” Die oplossing vind je dus niet in wetboeken of rechtspraak. Vaak is er geen hapklare oplossing in wet of rechtspraak te vinden. Dan moet je dus zelf gaan wikken en wegen, analyseren en vergelijken, in de huid van de wederpartij kruipen, tegenargumenten bedenken en dus kunnen spelen met de materie. Daar ben ik als advocaat een groot deel van mijn tijd mee bezig, met veel plezier en voldoening. Vaak kom je pas via dat minder praktische “tegendenken”, noem het een academische benadering of niet, toch tot een praktische bepleitbare oplossing voor de rechtzoekende. Graag denk ik met u mee.  Loop eens binnen. U kunt al mijn stukjes vinden op : http://kantoor-omnydevries.nl/artikelen-van-mr-eerde-de-vries/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s