De gevaarlijke arrogantie van de macht

Ik zag 23 oktober jl. “Zondag met Lubach” waarin Arjen Lubach ouders op de hak nam die besloten hadden hun kinderen niet meer te laten vaccineren.lubach Ik lachte met het “lachen op commando –publiek” mee. Maar enigszins schuldbewust, schoot mij daarop een artikel te binnen met de kop: “Wat maakt Trump, Le Pen en Wilders zo sterk? Onze arrogantie.” Heb ik mij stiekem bij die groep arroganten aangesloten, die de schrijver van dat artikel voor ogen had, de progressieve, zogenaamd weldenkende elite, “ons soort mensen” dus. Lachte ik om zoveel domheid bij die prikangstouders, die heilig geloven in de wildste publicaties gedeeld op sociale media?

Zo’n arrogante lach uit die zogenaamd weldenkende goed opgeleide hoek drijft de mensen die om wat voor reden ook de aansluiting gemist hebben, de achterblijvers, naar mensen en groepen waarmee ze zich beter kunnen identificeren dan met de groep door wie ze uitgelachen worden.

En andersom plaatst dat “weldenkende deel van Nederland” de mensen, die zeg eens, voor de doodstraf, de Brexit en de Nexit zijn en dus ook tegen de EU, die voor het behoud van de echte oude Zwarte Piet zijn, al te snel in het hokje (kans)arm en/of laagopgeleid. Die misplaatste generalisatie leidt dan weer tot nog meer buitensluiting.

En zo kan het gebeuren dat de beslist niet kansarme Trump, die zich flirtend met de kansarmen, “ een beetje onnozel” noemt en de toch ook bevoorrechte Le Pen en Wilders zo’n aantrekkingskracht uitoefenen op juist de (kans)arme achterblijvers. De wraak van de achterblijvers op de arrogante elite.

Ja, en was Lubach arrogant en lachte ik daarom of was zijn infotainment-act een wanhopige poging om met lichte spot de kijker ervan te doordringen dat die prikangst echt opgeklopte onzin is, onder het mom van kennis is macht en gedeelde kennis is kracht. Ik hou het op dat laatste. Op het gebied van vaccins en geneeskunde in het algemeen, ben ik ook een onnozele. Dus ook ik moet het hebben van gedeelde kennis. Veel achterblijvers, die op arrogante wijze zijn weggezet door de deskundige elite, hebben geen vertrouwen meer in dat eerlijk delen van kennis. Kennis is macht en macht maakt niet alleen arrogant, menen zij, maar corrumpeert uiteindelijk. Zo vormt arrogantie een gevaar voor onze SAMENleving.

 

 

3 gedachtes over “De gevaarlijke arrogantie van de macht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s