Vakantie reflecties

Over haar succes zei de bekende Haagse zangeres Anouk eens dat ze gewoon mazzel had gehad. Heel veel mensen konden beter zingen dan zij, maar die waren niet beroemd geworden.

Hoeveel succesvolle CEO’s, Quote 500 miljonairs of BN-ers zijn bereid, net als Anouk, ronduit te erkennen dat hun fortuin voor een groot deel berust op toeval? Nee, graag maken ze zichzelf en anderen wijs dat het hun eigen verdienste is.

Maar het maakt nogal wat uit waar je geboren bent en uit wie, zelfs binnen Nederland. Wat kreeg je mee van je ouders aan genen en aan opvoeding en “veilige hechting”?

Je “pole position” bij de start van je race naar “succes” bepaalt voor een groot deel je kansen later. Vraag dat maar aan Anouk of aan Max Verstappen.

En dan, wat is succes? Steeds meer lijken we geluk gelijk te stellen met succes. Het ideale leven in onze samenleving, waarin aanzien bepaald wordt door prestaties en capaciteiten, is succesvol zijn op financieel, materieel, persoonlijk en lichamelijk vlak. Zie al die mooie plaatjes en video’s op Instagram, Facebook en LinkedIn, die vaak “bordkartonnen” buitenkant. 20190824_125407

Je bent geslaagd, je hoort erbij, je bent arrivé ….of niet, en zo niet dan heb je het dus verkeerd gedaan. Alsof we allemaal van start af aan op diezelfde “pole position” stonden, alsof er geen startproblemen, geen voor- en achterstandsposities bestonden.

Mensen en vooral jongeren bezorgen zichzelf een burn-out om “er maar in te passen”, in dat succesvolle ideaalbeeld, in de groep waar ze zo graag bij willen horen. Maar inpassen vereist vaak aanpassen, drukken en duwen, jezelf geweld aandoen, te streng voor jezelf zijn. Om “erbij te horen” moet je jezelf laten zien zoals je bent, je zonder schaamte blootgeven, ook die delen van jezelf die volgens jou niet in dat zogenaamde ideaalbeeld passen.

En dan weer, wat is eigenlijk geluk?

Als je geluk zoekt zoals de meeste mannen hun autosleutels, zal je het niet vinden. Geluk is een kwestie van momenten, zegt  professor en schrijfster Brené Brown. “Het risico bestaat dat we geluk mislopen als we ons te druk bezighouden met het najagen van buitengewone momenten. Dus ervaar en waardeer een zorgeloos samenzijn op vakantie in dankbaarheid zonder er meteen een foto van te delen op Facebook.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s