De misdadige tackle

In de nacht van onze “tussenstop” van Zuid Frankrijk naar huis, vond het gevecht van de eeuw of liever “the Money Fight” plaats tussen de (ex) bokser Mayweather en “kooivechter” McGregor. Mijn zoon wilde die wedstrijd graag zien dus ons hotel moest een behoorlijke wifi verbindingen kunnen bieden. Dat viel tegen.MMA

Die hele hype rond dit gevecht was mij ontgaan. Voor “the noble art of boxing” had ik nog wel waardering maar Mixed Martial Arts (gemengde vechtkunsten) leek mij meer bedoeld als netwerk gala voor criminelen dus ik deelde mijn zoons belangstelling niet.

Toch stond ik in een vorig leven ook midden in de nacht op voor “The Rumble in the Jungle” en “Thrilla in Manila”. Legendarische boks gevechten van Mohammed Ali tegen TrillaGeorge Foreman in Kinshasa (the Jungle, 1974 ) en tegen Joe Frazier in Manila (1975).

Ik vond die kooigevechten maar barbaars en crimineel maar wie Mohammed Ali in zijn laatste jaren voor zijn overlijden in 2016 heeft gezien, een lichamelijk wrak, zou die klappen van Foreman en Frazier achteraf ook bijna misdadig kunnen noemen. Naar mijn weten zijn Foreman en Frazier nooit vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Wat maakt iemands optreden tijdens een sportwedstrijd een strafbaar feit? Op zich gelden voor het sportveld en de ring dezelfde maatstaven als wanneer er geen sprake is van een sport- of spelsituatie. Maar handel je binnen de spelregels van de desbetreffende sport dan heb je niets te vrezen. Alleen als je de spelregels op flagrante wijze schendt, dreigt een vervolging wegens bijvoorbeeld (zware) mishandeling. Boksers mogen elkaar slaan, alleen niet “onder de gordel” en niet op het achterhoofd. Stel dat McGregor door bleef slaan op het achterhoofd van Mayweather en laatstgenoemde zou daardoor letsel hebben opgelopen? Zou die schending van de spelregels “flagrant” genoeg zijn voor strafbaarheid? Volgens de hele strenge opvatting van het Hof Den Haag in de “sliding tackle-zaak” vermoedelijk wel. Het Hof oordeelde: “Bij het maken van een sliding tackle neemt de speler bewust het risico dat hij zijn tegenstander raakt en/of ten val brengt en het is een feit van algemene bekendheid dat daardoor blessures kunnen ontstaan.” Zware mishandeling dus.

Daarmee sloeg het Hof de sliding technisch juridisch knok out.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s