Ben ik mijn broeders hoeder

“Ben ik mijn broeders hoeder?” 

Nadat Kaïn zijn broer had doodgeslagen, zo lezen wij in het Bijbelboek Genesis, vraagt God hem waar zijn broeder is. Kaïn antwoordt dan met de vraag: “Ben ik mijn broeders hoeder?”

Of volgens de “Biebel in et Stellingwarfs: “Moet ik seins op mien breur passen?” (4:9)

Brigitte-Maria-Mayer-Kain-und-Abel1-728x429

Later werd die Bijbelse vraag meer gezien als een soort “ieder voor zich en God voor ons allen”. Maar wanneer wordt de zorg voor een ander, voor andermans belangen, een plicht? Die (rechts)vraag moest de rechter ruim honderd jaar geleden beantwoorden in de voor juristen klassieke zaak, “de Zutphense waterjuffer”.

In de nacht van 4 op 5 januari 1909 vroor het zo hard in Zutphen, dat op een zolder een waterleiding knapte. Het vrij gekomen water stroomde een zolder van een naastgelegen pand binnen alwaar een leervoorraard was opgeslagen. Die leervoorraad zou ernstige waterschade oplopen. Dat kon voorkomen worden door de hoofdkraan dicht te draaien. Die bevond zich echter in het perceel van de buren. Daarom smeekte de eigenaar van de leervoorraad, zijn buurvrouw, die hoofdkraan dicht te draaien. De buurvrouw vertikte dat. De eigenaar van de leervoorraad sprak zijn buurvrouw aan tot betaling van zijn schade van maar liefs fl. 9,45. Er werd tot de Hoge Raad (HR) doorgeprocedeerd. De HR kon echter geen geschreven regel vinden op grond waarvan de buurvrouw aansprakelijk gesteld kon worden voor de waterschade.

Sindsdien is er veel veranderd in het recht. Dat “ieder voor zich” gedrag wordt zelden meer geaccepteerd. De maatschappij is nu veel complexer, het maatschappelijk rechts)verkeer veel intenser. Daarom moeten we meer en meer rekening met elkaar houden om botsingen te voorkomen. En als de verhoudingen niet gelijk zijn, wordt zeker van de sterkere partij verwacht, dat hij ook rekening houdt met onoplettendheid, onvoorzichtigheid en ondeskundigheid van de ander. Dat “rekening houden met ” wordt tegenwoordig “zorgplicht” genoemd. Financieel adviseurs, maar ook andere deskundigen moeten ons behoeden voor al te onbezonnen beslissingen. Nu hoor ik u al denken: “Lekker makkelijk, hoeven wij zelf dan niet meer na te denken?” Als er inderdaad een te zware zorgplicht op bv. de banken wordt gelegd zal uw vraag door de banken, vertwijfeld met die wedervraag van Kaïn beantwoordt worden: “Ben ik mijn broeders hoeder?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s