Marcuse in 2014, een eerste test blog

Tussen mijn vakantiepost bevinden zich ook twee “Groene Amsterdammers”. Normaal zie ik uit naar de nieuwe “Groene”, maar nu ligt de nieuwste, aflevering 35, ook al op de mat. Dan moet de discipline aangesproken worden om toch de juiste chronologische volgorde aan te houden. Die discipline wordt beloond. In aflevering 34 van dit jaar trof ik een mooi stuk aan over het boek “De eendimensionale mens” van Herbert Marcuce. Dit stuk maakt deel uit van de serie: “De 10 boeken die ons denken veranderen”. Dit 50 jarig oude boek blijkt verrassend actueel.

Marcuse maakte zich in 1964 al zorgen over het gebrek aan ruimte om van de norm af te kunnen wijken. Diezelfde zorg wordt uitgesproken door Trudy Dehue in: “De strijd van Trudy Dehue tegen de standaardisering van alles” Een recent in “De Correspondent” gepubliceerd artikel/podcast (zie https://decorrespondent.nl/1644/podcast-de-strijd-van-trudy-dehue-tegen-de-standaardisering-van-alles/37336461492-fd633f79 )

Hij signaleerde: “De grootste truc die het kapitalisme uithaalde, is dat niet de staat de mensen in een keurslijf hield, maar dat men elkaar onder de duim hield door mee te doen aan het spelletje.” (Casper Thomas in De Groene).

Marcuse zag een halve eeuw geleden al het gevaar van de verslaving aan de materiële welvaart. Die “verslaving” maakt vrije burgers tot onvrije consumenten, die uit angst hun (consumptie)vrijheid te verliezen, de echte vrijheid van denken, doen en bewegen, achteloos prijs geven. De zeer recente recensie van dit standaard werk van Marcuse kreeg van “De Groene” of van Casper Thomas dan ook de titel mee: “Onderdrukt door vrijheid”.

Trap er niet in in die truc van het “consumentisme” maar blijf een echte vrije burger en medemens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s